Thursday, January 14, 2010

Polen bereiden zich voor op kanteling en schuiven naar nieuwe coordinaten.. ( snow republic) ( luchstromingen verschuiven nu)






Auteur: cjgeers
Permanente link

Tags:



Uitleg: Noord- en zuidkant Alpen
Uitleg: het Schneeloch
Sneeuwradar
Grootbeeld-bergcams
Bob groeit uit tot Mega Bob


Termen woensdagochtend 10h00

Algemene situatie
Nog steeds hebben te maken met een gestoorde circulatie op het noordelijk halfrond en het ziet er naar uit dat ook de komende 10 tot 15 hierin geen verandering komt.
De polaire hoogte stroming rondom de noordpool (polar vortex) is nog steeds zwak en opgesplitst in meerdere "koude polen" met als resultaat aanhoudende blokkade neiging.

Zwakke polar vortex (fig)
Daardoor toenemend een slingerende straalstroom (Rossby golven) met vervolgens blokkade vorming.


Bob
Momenteel zien we boven Scandinaviƫ en West Rusland in de onderste luchtlagen van de atmosfeer een typische winters blokkade hoog liggen luisterend naar de naam Bob. Depressies boven de Atlantische Oceaan worden gedwongen ofwel via het noorden af te buigen, ofwel het Middellandse Zee gebied in te duiken (zoals zo vaak deze winter).


Mega Bob
Zondag zien we vanaf de Atlantische Oceaan een depressie (hoogte laag / koudeput) via Zuid Engeland naar West Europa afsnoeren (cut-off). Hierdoor krijgen we vanaf zondag te maken met een tijdelijk verzachting en wat regen , hoger op sneeuw.
Navolgend krijgt hoog Bob door advectie van warme lucht vanaf de Atlantische Oceaan nieuwe energie om zich boven Europa op te bouwen. Ook boven Rusland en Scandinaviƫ zien we verdere luchtdrukstijgingen. Rond de 21 januari is Bob uitgegroeid tot een mega hoog met een kern druk van maar liefst 1060 hPa. Tegen dit machtige bastion van hoge druk hebben depressie voorlopig geen schijn van kans. In tegendeel, ze voeden het alleen maar.

Gevaar voor aftakeling van de Europese tak van het hoog met navolgende verzachting kan eigenlijk alleen plaatsvinden door advectie van koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Een dergelijke ontwikkeling wordt door de modellen echter niet gesimuleerd en daarmee zal de Europese winter (afgezien van de tijdelijke verzachting rond de 17 januari) ook in de komende 10 tot 15 dagen (en wellicht ook nog langer) gewoon doorgaan.

GSF bodemdruk kaart voor de 21 januari, Bob heeft een kerndruk bereikt van 1060 hPA !